Tuesday, January 1, 2013

Turkey Aku Dah Datang :D

hye u'olls :)
i just got back from Turkey and it has been the most wonderful holiday ive ever had.. serious happyy :D weeee~~ THANK YOU ALLAH... AND THANK YOU, UMI AND ABAH !!!

kalau nak cerita dari A sampai Z, rasanya nanti panjang berjela post ni.. kesian kat korg pulak.. hehe.. tapi tapi tapi antara benda yang wajib kena habaq kat ampa semua especially the girls is, ORANG KAT SANA SERIOUS HANDSOME AND CANTIK :) mata sure tak sanggup nak kelip.. hee.. *over sangat~~ eden sendiri pon dah TERJATUH CINTA kat mr driver kitorg, nama die Mr Eihen :) dah lah handsome, tinggi... bila die minum tea, sambil baca surat khabar nampak mcm awwwhhhh~ haiihhH~ sabrina amran dah melalut sangat..

for those who loves sightseeing, Turkey would be the best place for you to go, seriously! they have preserved ancient cities, unique formations of mountains and wonderful scenery, with many interesting stories behind them :) aiceeeyyy~ well, thanks to Erdem and Kennie; our tourist guides... kadang2 dorg explain banyak sangat sampai nak tertido pon ada... especially bila die dah masuk bab map.. he even know things that we don't know about Malaysia... yeaahh, yang tu sangatlah embarrassing -.- tahukah anda berapa keluasan Malaysia? teeeeeettttt~ i bet you cant answer rite? not until you ask your pak cik google..

baiklah... sepanjang kitorg kat sana :)

we visited Ataturk Moseleum.. kalau ikut sejarah yang kita belajar, ini adalah ikon masa Zaman Turki Uthamniyah..

lucky us ! snow turun time kitorg kat Ankara :) finally my dream came true.. hehe~ batak la sikit.. kat sana actually tak banyak sangat snow turun.. Erdem said Turkey rarely snows.. tak kisah lah, dapat tengok die turun sikit pon dah Alhamdulillah :D hikhik

one of the amazing restaurants that we stopped by to have lunch.. owner restoran ni tebuk gua, pong pang pong, jadik restoran.. 
servings die sangat superb, tapi kalau bab taste, hurmmm... eden kureng sikit sebab tak podaih.. tak lalu eden nak makan.. aiceyy~ padahal sibat jugak.. sbb winter sangat membuat perut anda lapar.. *ye ke? winter je, sabrina amran oiiii~ :p so for those who plan to come here, it would be A MUST for you to bring along sambal belacan, paling cikai cili flakes everywhere you go.. you would probably need to put it in your handbag.. SERIOUSLY ! it is as important as you make up and lipstick :P



 the best experience riding hot air balloon.. i would say this is the best place in Turkey, Cappadocia :)

VERY BEAUUUUUUUUTIIPUL Pamukkale, the dazzling white calcareous
castles which are formed by thermal springs :) air die bole tahan panas, up to 50 degree celcius if im not mistaken.. 

Ephesus, Kusadasi, one of the ancient cities where Romans stayed before earthquake :)





 Bosphorus Cruise yang sangat best ! you can see all the mosques, the beautiful huge palace, colourful (expensive, according to Erdem) houses, blue, crystal sea, bridges that connects between two continents, Asia And Europe :) Erdem said that Bosphorus, Istanbul is  top 5 most beautiful view in the world.. SERIOUS CANTIK, SUBHANALLAH :)


cute kan budak ni? :3 




Hagia Sophia :) I pon nak kahwin kat sini mcm Lisa Sughihani dengan Beto :3 hikhik.. u tunggu la bakal suami... habislah hang..




 Blue Mosque :) or kahwin kat sini pon boleeee~

Grand Bazaar where I met Beto Kusyairy and Nad Zainal :) hihihi... SERONOK NYE DAPAT JUMPA BETO... die sangat sweet dan sangat handsome dan malangnya saya sangat malu nak tangkap gamba dgn die sbb die errr suami org.. so, mampu tengok dari jauh je la.. tapi rasanya kawan die nampak kot eden melompat-lompat mcm katak memanggil-manggill Yana.. heee~ oh Beto :) IM YOUR BIG FAN !! hope you have fun there.. oh ye, dorg ada shooting kat sana.. sempat la borak dgn crew shooting dorg sbb masing2 teruja jumpa Malaysians...


haaaaahhhh~ lastly, jeng jeng jeng !!!!!!


BELLY DANCE CLUB.. heee~ since die masuk dalam package tour, nak tak nak, kena la gi... aiceeeyyyy~ KONON TAK NAK.. haha! seriously hebat gile perut dorg.. buncit yang mengagumkan.. dance ni confirm keluarga amran bole buat.. cuma kena banyak pratise.. sbb masing2 semuanya masih pejal.. membulat diisi dengan 3 meal sehari.. and every meal ada appetizer, main course, and desert.. sila jangan bayangkan kebulatan badan2 kami.. hehe.. btw, this club ada 3 belly dancer tau !!! mmg tak luak la makanan... hehe!


Alhamdulillah, thanks to my parents sbb taja perjalanan serta segala keperluan dan KEMAHUAN.. sesungguhnya jasa anda akan dikenang.. insyaAllah, doakan nina dapat kerja elok, then nnt nina bawak jalan2 jugak.. kalau nanti ada rezeki, insyaAllah korg gi la Turkey :) heee~ asuch a beautiful and serene country, Subhanallah !

btw, credit to Realiance, our travel agent.. thanks KENNIE !!!